Pages

Bu işler devletten habersiz olmaz


Bu işler devletten habersiz olmaz
Aralarında üç bakanın oğullarının ve birçok tanınmış işadamının da bulunduğu onlarca kişinin gözaltına alındığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu uluslararası kamuoyunda da ses getirdi. Haber iki gündür dünya basınının gündeminde üst sıralardan düşmezken ABD’li yetkililerden de konuyla ilgili “Devletten habersiz olmaz” açıklaması geldi.

ABD’li yetkililer, operasyonu şöyle değerlendirdi:
“Biz, Zarrab ismini ilk olarak uçağı Türkiye’ye sokulmadığında duymuştuk. Hemen ardından Türkiye’den bilgi istemiştik. Herhangi bir detaylı bilgi alamamıştık. Ancak basına yansıyanlardan görüyoruz ki, bu öyle kişilerin çantalarla taşıdıkları küçük miktarlardaki para transferleri değildir. Kargo uçaklarıyla, bavullarla, milyonlarca dolar, tonlarca altın taşınıyorsa eğer bunun gümrük yetkililerinden, devletten habersiz olması mümkün değildir. Altın ticaret ticaretinin yasal olduğu dönemde sorun yaşamamıştık. Ancak İran’ın ambargoları bu ticaretin etrafından dolanarak deldiğine dair somut delillere ulaşmıştık. Bu delilleri, gerek Halkbank’a gerekse MASAK’a bildirmiştik. Bu bildirimlerimizin sonuçları hakkında düne kadar herhangi bir bilgimiz yoktu.”

‘BİZİ AİLE KAVGASINA ÇEKMEYİN’
“Son günlerde yaşananlar Türkiye’de demokrasinin iyi işlediğini de ortaya koyuyor. Bütün taraflar görüşlerini dile getiriyor. Zaman zaman Türkiye’deki gelişmelerin ardında ABD’nin olduğu komploları dile getiriliyor. Biz ne bir siyasi partiye ne iktidara ne de cemaatlere destek veriyoruz. Biz Türkiye’nin demokrasisi ve düşünce özgürlüğü ile ilgili görüşlerimizi ifade ediyoruz. Kimse bizi hükümet-cemaat tartışmalarında olduğu gibi aile kavgasının içine çekmesin.”

Sözcü: Yakından takip ediyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, İstanbul merkezli operasyonla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartları karşılamasını beklediklerini” belirtti.
Harf’e, günlük basın brifinginde İstanbul merkezli operasyonlarla ilgili sorular da yöneltildi. Gözaltılarla ilgili medya haberlerini gördüklerini ifade eden Harf, şunları kaydetti: “Elbette konuyu yakından takip ediyoruz. Özel olarak bu konularda spesifik bir yorumumuz yok. Elbette Türkiye’nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartları karşılamasını beklediğimizi tekrarlamak isteriz.”

ABD’nin İran’a yaptırım ve terör finansmanı komiseri geliyor.
TÜRKİYE’nin İran’la yapılan ticarette aracı kurum belirlediği Halkbank’ın Genel Müdürü’nü de kapsayan ve İran’la altın ticaretiyle bağlantılı suçlamalar içeren operasyonlar sürerken, ABD’nin İran yaptırımlarının uygulanmasını denetlemekle görevli Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen de Türkiye’ye geliyor. Amerikan Haziran Bakanlığı’ndan yetkililerin Hürriyet’e verdiği bilgiye göre bugün Ankara’da olması planlanan Cohen’in gezisi ise Türkiye’deki gelişmelerden bağımsız, önceden planlanmış bir ziyaret.

ÖNCEDEN PLANLANDI
Amerikan Hazine Bakanlığı’nın hafta başında web sitesi üzerinden yaptığı duyuruya göre Cohen’in pazartesi başlayan gezisi Almanya, İngiltere, Türkiye ve İsrail’i kapsıyor. Almanya ve İngiltere temaslarının ardından ise Cohen’in Ankara’da olması bekleniyor. Üst düzey bir Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi, Hürriyet’e Cohen’in programının başta planlanana göre değiştiğini ve uçuşlarının kaydırıldığını söylerken, ziyaretin zamanlaması konusunda ise bir yorum yapmadı. Ancak kaynaklar, Cohen’in ziyaretinin önceden planlandığını ve Türkiye’deki operasyonlarla herhangi bir ilişkisi olmadığını belirtti. Hürriyet’e Cohen’in çantasında neler olduğunu değerlendiren üst düzey bir yetkili ise görüşmelerde ağırlıklı olarak İran’a yönelik yaptırımların ele alınacağını dile getirdi. Özellikle de geçen ay İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan ara anlaşma uyarınca İran’a uygulanan yaptırımlardan bazılarının hafifletilmesi konusunun görüşüleceğini ifade etti.
ABD’den ilk yorum: “Bu işler devletten habersiz olmaz”
Biz Türkiye’yi uyarmıştık
Öte yandan Ankara’da Hürriyet’e bilgi veren ABD’li yetkililer “Biz, Zarrab ismini ilk olarak uçağı Türkiye’ye sokulmadığında duymuştuk. Hemen ardından Türkiye’den bilgi istemiştik. Herhangi bir detaylı bilgi alamamıştık. Ancak basına yansıyanlardan görüyoruz ki, bu öyle kişilerin çantalarla taşıdıkları küçük miktarlardaki para transferleri değildir. Kargo uçaklarıyla, bavullarla, milyonlarca dolar, tonlarca altın taşınıyorsa eğer bunun gümrük yetkililerinden, devletten habersiz olması mümkün değildir. İran’ın ambargoları bu ticaretin etrafından dolanarak deldiğine dair somut delillere ulaşmıştık. Bunları Halkbank’a ve MASAK’a bildirmiştik. Bu bildirimlerimizin sonuçları hakkında düne kadar herhangi bir bilgimiz yoktu” diye konuştu. Son günlerde yaşananlar Türkiye’de demokrasinin iyi işlediğini de ortaya koyduğunu ifade eden yetkililer, “Ama kimse bizi hükümet-cemaat tartışmalarında olduğu gibi aile kavgasının içine çekmesin” dedi.
Kaynak; http://sozcu.com.tr/2013/dunya/abdden-ilk-yorum-bu-isler-devletten-habersiz-olmaz-426653/

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi olarak ANONİM şıkkını işaretleyebilirsiniz